Cornstein nagykövet ma a Heti TV-nek, Magyarország első zsidó televíziójának nyilatkozott.

2019-10-25   B’nai B’rith Brasil, B’nai B’rith Europe, B’nai B’rith France, B’nai B’rith International, B’nai B’rith UK, Hírek, Jpost.com – The Jerusalem Post newspaper’s online edition, World

Cornstein nagykövet ma a Heti TV-nek, Magyarország első zsidó televíziójának nyilatkozott.

Cornstein nagykövet ma a Heti TV-nek, Magyarország első zsidó televíziójának nyilatkozott. 📽🇺🇸🇭🇺 Más érdekes témák mellett a nagykövet beszélt a kétoldalú kapcsolatokról, magyarországi élményeiről, és megosztotta a nézőkkel emlékeit magyar zsidó anyai nagymamájáról. Az interjú holnap délelőtt 10 órától látható a Heti TV-n. Aki lemaradna róla, hamarosan megtekintheti az egész beszélgetést a YouTube-on is.
#USAmbHungary

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülésA képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, belső térA képen a következők lehetnek: 2 ember, ülő emberek37Te, Juli Gal, Petho Losonci Ildiko és 34 további ember9 hozzászólás15 megosztásBreuer PeterHozzászólásMegosztásAz összes megtekintése

David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete a heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt magáról, a magyar nagymamájáról, de természetesen szóba került a nagyköveti munka, a magyar-amerikai kapcsolatok, azok javításának a lehetősége.

 

A nagykövet legelőször azt mondta el, nagyszerűnek tartja, hogy Magyarország és Európa egyetlen zsidó közösségi televíziójában beszélhet. Arra a kérdésre, hogy mit tud magyarországi gyökereiről úgy felelt, az édesanyja szülei voltak azok, akik Magyarországról származtak, mint megjegyezte, nagyon szép emlékei vannak a nagymamájáról, a magyar zsidó nagymamájáról, aki nagyon sokat tett az unokájáért is.

 

David B. Cornstein arról is beszélt, hogy mióta ő képviseli az Egyesült Államokat Magyarországon, – közel másfél éve -, a magyar-amerikai és a magyar-atlanti kapcsolatokban  drámai javulás állt be, amely Trump elnöknek köszönhető. Az elnök alapelve a következő: párbeszédet kell folytatni mind a barátokkal, mind pedig az ellenfelekkel, a valós párbeszéddel pedig jobb kapcsolatokat és jobb eredményeket lehet elérni.

Mióta itt van Magyarországon, a nagykövetnek már sikerült kapcsolatokat kiépítenie a magyarországi zsidó közösséggel, a sokféle zsidó szervezetek mindegyikével.

A nagykövet beszélt az antiszemitizmusról is, megjegyezve, ő maga már a szenátusi meghallgatásán is kijelentette, saját magát egy büszke amerikai zsidónak tartja, és azt is hozzátette, azért is jön nagykövetnek Magyarországra, hogy személyesen is segítsen mindenféle antiszemita cselekménnyel szemben. Az sajnos kijelenthető, nincs olyan városa a világnak, ahol nem lenne valamekkora zsidóellenes érzület, de az is látszik, ma Budapesten ez kevésbé jellemző, sőt – tette hozzá David B. Cornstein, a magyar fővárosban kevésbé érezhető ez a gondolkodás, mint New Yorkban. Elmesélte azt is a nagykövet, hogy az őszi zsidó nagy ünnepeken otthon volt, ahol az egyik new yorki zsinagóga elöljárójaként is tevékenykedik, akkor szembesült azzal a ténnyel, hogy csak szeretett városában 750 zsidóellenes tettet követtek el ebben az évben. Bizonyára a magyar fővárosban ennél jóval kevesebb van, persze az is igaz – tette hozzá,  egy ilyen cselekedet is sok.

A két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról David B. Cornstein úgy vélekedett, ezeket a kapcsolatokat még lehet javítani. Látni kell, az Amerikai Egyesült Államok egy hatalmas piacot jelent, ezért is sokat dolgoznak azon, hogy minél több magyar befektetés érkezzen hozzájuk. A Select USA Program keretében tavaly a nagykövetség kereskedelmi részlege 15 magyar céget utaztatott ki az Egyesült Államokba, segítve őket a kinti cégekkel való kapcsolatok felvételében. Ez olyannyira sikeres volt – tette hozzá a nagykövet, hogy az információk szerint már több magyar cég is elkezdte a saját befektetéseit az USA-ban. Mindezek mellett a nagykövetség igyekszik amerikai cégeket is Magyarországra hozni, ezzel kapcsolatban Cornstein nagykövet azt mondta, még ebben az évben egy komolyabb bejelentést terveznek, ami sok ember számára fog meglepetést okozni, ám ennél többet még nem árult el.

Magyarország és az Egyesült Államok meghosszabbította a megállapodását a két országba való vízummentes beutazásról, a nagykövet kérdésre válaszolva leszögezte, nem lát arra okot, hogy ezt a megállapodást megszüntessék, Magyarország minden adottságnak megfelel, hogy az USA ne tegye nehézzé állampolgáraik Amerikába történő beutazását.

Izrael kapcsán a nagykövet beszélt a közel-keleti helyzetről. Határozottan kijelentette, élete során még nem látott olyan amerikai elnököt, aki többet tett volna a zsidó emberekért, mint Donald Trump, akit már harminc éve ismer személyesen és emiatt is tudja kijelenteni, az elnök valóban úgy is érez, ahogy mondja. Pont emiatt is tartja furcsának, ahogy mondotta, a szíve szakad meg akkor, amikor azt látja, sok amerikai zsidó Trump elnök ellen emel szót, pedig sokkal jobban kellene értékelni, amit az amerikai elnök a zsidókért tesz.

 

PIRKADAT Breuer Péterrel: David B. Cornstein

Uploaded by HETI Tv on 2019-10-24.