„Én nem szép fényképeket akarok, én történeteket akarok elmesélni.”

Robert Capa életéről készült film Hámor Éva forgatókönyvíró

 

„Én nem szép fényképeket akarok, én történeteket akarok elmesélni.” 

Robert Capa életéről készült film bemutatója előtt a fotóriporterről, kötődéseiről, a film elkészültéről beszél Hámor Éva forgatókönyvíró

Robert Capa világhírű fotóriporter, fotóművész volt, akivel kapcsolatban Önnek is vannak családi történetei, emlékei.

Igen, ő a nagypapám barátja volt, tíz évvel volt fiatalabb, mint a nagyapám. Én sajnos már egyiküket sem ismertem, de azt megértettem már az alatt a hosszú idő alatt, amióta én Robert Capa munkásságával foglalkozom, hogy miért is voltak ők barátok.

Mióta is foglalkozik ezzel a témával?

2007-ben kezdődött ez a projekt, egy film elkészítéséről van szó. Én magam talán 1999-ben találkoztam először Robert Capaval egy kiállításon, akkor még csak annyit tudtam róla, mint egy átlagos múzeumlátogató. A képei mély benyomást tettek rám, az arcképe még mélyebb benyomást tett, arra emlékszem, hogy hosszú ideig álltam a fotója előtt, egyszerűen lenyűgözött, amit láttam. Ennyi volt az első benyomásom róla. Később, 2007-ben találtam a pincénkben egy könyvet, Capa Kissé elmosódva című könyvét angolul, egy 1947-es kiadást.

Hogy került a pincébe?

A fiamnak kerestem kötelező olvasmányokat a nagyapám hagyatékát tartalmazó dobozokban, mikor megtaláltam ezt a könyvet, akkor nagyon megörültem, de még jobban, amikor megtaláltam a dedikálást, amelyben nagyapámnak, mint első nagy barátjának ajánlja Capa a könyvét.

Ez a könyv ihlette Önt arra, hogy akkor kell készíteni egy Robert Capa filmet?

Nem, először arra ihletett, hogy átmentem az édesanyámhoz, azonnal megkérdeztem, hogy ő mit tud erről, hiszen a dedikáció egyik címzettje Heves Lajos az ő édesapja volt. Ő kezdett el nekem erről mesélni, nagyon megérintett a történet és azt gondoltam, hogy elkezdek utánajárni a nagyapámnak és Robert Capanak. A hosszú kutatások és az emberekkel való beszélgetések kapcsán kiderült, hogy Robert Capa sokkal, de sokkal közelebb van hozzám, mint ahogy én azon a kiállításon gondoltam. A mondataival, a gondolataival a mai napig is azonosulok, például amikor kérdezték tőle, hogy mi a titka a fotóinak, akkor azt felelte, hogy: Szeresd az embereket és ezt éreztesd is velük! Én ezzel a mondattal nagyon is tudok azonosulni, bár ez kevés ahhoz, hogy fotózni is tudjak, ehhez azért ő is kellett. Azt gondolom, hogy nagyon sokat tanultam tőle, még így, a halála után is, mert én úgy gondolom, amíg emlékezünk és amíg emlékeink vannak, addig tart az élet. Biztos vagyok abban, hogy Capa örök életű lesz, r mindig mindenki emlékezni fog, aki akár egyetlen fotóját is látja. Az ő zsenialitása egyszerűen utánozhatatlan, mondták neki fotós tanítványok, hogy technikailag nem is olyan jók a képei, lehetett volna őket más beállításban, más világításban is megcsinálni. Erre azt felelte, én nem szép fényképeket akarok, én történeteket akarok elmesélni. Úgy gondolom, ő egy fotóval is tudott történetet elmesélni, ezt nagyon kevesen tudják, ebben rejlik az ő zsenialitása. Capa egyetlen élő rokona, Susie Marguis, 60 év után ellátogat Budapestre, megtisztel minket azzal, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál díszvendégeként eljön a film vetítésére. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy 90 év felett van, ezért is nagy tett ez tőle. Mikor utoljára járt itt Budapesten, 1954-ben, a Gellért Hotelben lakott, ott kapta a táviratot Robert Capa haláláról. Most 60 évvel később ismét eljön, újra a Gellértben lakik, remélem a sors felülírja majd egy kicsit azt a fájdalmat, amit ő akkor megélt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter