Csillagsakk, avagy jönnek az újabb polgár tanítványok

 

Csillagsakk, avagy jönnek az újabb polgár tanítványok

Polgár László és Dorogi Olivér a csillagsakkról beszéltek, ami komoly segítséget jelenthetnek minden embernek.

Ön már egy ideje foglalkozik gyerekekkel, miután a lányai, akik világhírű sakkozók lettek felnőttek, de egy új sportágat is kitalált, amelyben sok tehetség tűnt már fel. Olivért hol találta meg?

Polgár László: A csillagsakkot 10 éve találtam ki, azóta több világbajnokságot is szerveztek, közel 100 könyv is született ebben a témában, készültek már komputerprogramok. Egy itthoni versenyen találkoztam Olivérrel, akkor még óvodás volt, de nagyon ügyesen látott a sakktáblán. Azóta játszik csillagsakkot. Tudni kell, a csillagsakk alkalmas arra, hogy a kreativitást fejlessze, amit át is lehet vinni más területre. A csillagsakk sokkal gyorsabb és szebb, mint a hagyományos sakk.

Valóban Ön találta ki a csillagsakkot?

  1. L.: Igen, Izraelben találtam ki. A tengerparton a szemembe ötlött az izraeli zászló a hatágú csillaggal, ekkor arra gondoltam, mi lenne, ha a sakkot nem négyzet, hanem csillag alakú táblán játszanánk, nem 64 mezővel, hanem kevesebbel. Lerajzoltam, így derült ki, hogy 37 mezőből ki lehet hozni egy sakktáblát, a játékban minden tisztből egy van, előttük a gyalogok. Ebben a játékban nem 50-70 lépéspár egy játszma, hanem 6-8.

De mégis, mit mondott a felesége, amikor ezt kitalálta?

Ő is érdekesnek tartotta, de leginkább profi sakkozóknak mutattam meg először, mindenki el volt ettől ájulva.

A lányai mit szóltak a csillagsakkhoz?

Nekik is tetszett, de leginkább az unokáimnak, mindegyikük játszott már a világbajnokságon, olyannyira, hogy a felnőttek között a még 13 év alatti Joav, Zsófi fia győzött. Egyébként ezen a világbajnokságon Olivér hatodik lett a felnőttek között, a 12 év alattiak versenyét viszont megnyerte.

Milyen a kapcsolatod Polgár Lászlóval?

Dorogi Olivér: Jó, amikor találkozunk, akkor jókedvű.

Fáradt leszel a sakkozástól?

  1. O.: Van, amikor elfáradok, van, amikor teljesen felfrissülök.

Milyen érzés győzni?

  1. O.: Nagyon jó.

Milyen iskolába jársz?

  1. O.: Egy magániskolába Szentendrére, itt félig magántanuló vagyok, három napot tanulok otthon, matekot, csillagsakkot és programozást.
  2. L.: Nem csak én tanítom Olivért, hanem a többszörös világbajnok Rusz Árpád is, aki egyébként a világ legjobb sakk-komponistája.

Mennyire ismerik a csillagsakkot a világban?

  1. L.: A hagyományos sakk története közel kétezer éves, a csillagsakké pedig összesen tíz. Mégis nagyon sok országban ismerik már.

Beszéltem egy gyógypedagógussal, aki szerint bizonyos gyerekeknél a legjobb módszer a sakk. 

  1. L.: Ez így van, de nem csak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél is. A legutolsó könyvemben van egy fejezet arról, hogyan is lehet harcolni a demencia ellen a sakkal, csillagsakkal. Egyrészt prevencióra lehet használni, de még terápiára is használható, ezt megerősítették már japán, amerikai, angol tanulmányok, leírva, hogy a sakk 30%-os eredményt jelent a terápiában. Ha hozzáteszem, a csillagsakk még jobb, mint a hagyományos sakk, a játék érdekessége és gyorsasága miatt. Itt a legutóbbi világbajnokságon hat-hat perc volt a játékidő. Még egy érdekesség, a már említett könyvből, azt is leírtam, hogy a terápiánál a csillagsakkot kiegészíteném a pingponggal, persze nem a hagyományos méretű asztalon. Mellette még az eszperantó nyelv tanulását is javaslom, mert ezt tizedannyi idő alatt meg lehet tanulni, mint a nemzeti nyelveket. Egy idősebb embernél, aki nem tanult nyelveket, el lehet érni azt, hogy 1000-1200 szóval beszélhessen.

Aki szeretne elkezdeni csillagsakkozni, hol teheti meg?

  1. L.: Keresse a polgarstarchess.comoldalt, itt van egy letölthető tankönyv, egy program is, mellette még sok hasznos információt is olvashatnak a látogatók.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter